McDonald’s wprowadza ekologiczne łyżki wykonane z brzozy zamiast plastiku

Sieć fast foodów McDonald’s na Ukrainie uruchomiła kilka inicjatyw środowiskowych. W szczególności w marcu firma zaczęła rezygnować z plastikowych zastaw stołowych i stopniowo zastępuje je produktami drewnianymi, podały służby prasowe firmy.

McDonald’s wybrał brzozę jako surowiec przyjazny dla środowiska. Jest to trwały materiał, który nie ma wyraźnego posmaku drewna, co jest bardzo ważne dla zachowania oryginalnego smaku żywności. Inicjatywa ta zmniejszy zużycie plastiku o 40 ton rocznie.

Ponadto od marca McDonald’s na Ukrainie częściowo zrezygnował z używania plastikowych pokrywek do kubków. Pozwoli to zmniejszyć zużycie plastiku o kolejne 8,5 tony rocznie.

Inicjatywa została już pomyślnie przetestowana w restauracjach we Lwowie i jest obecnie wdrażana we wszystkich ukraińskich restauracjach McDonald’s.

Wszystkie napoje w szklankach sprzedawane do spożycia wewnątrz restauracji, z wyjątkiem herbaty i gorących napojów w ramach Happy Meal, są podawane bez pokrywek. Zamówienia kurierskie i na wynos są nadal podawane w zamkniętych szklankach.

Ponadto McDonald’s zrezygnował z gumowych rękawic w obszarze produkcji, które zostały wprowadzone podczas pandemii COVID-19. W rezultacie firma może zmniejszyć zużycie gumy średnio o 70 ton rocznie.

Restauracje sieci w Winnicy również starają się zrezygnować z papierowych wkładek do tacek. W skali całego kraju pozwoli to zaoszczędzić 100 ton papieru rocznie.

Inicjatywy McDonald’s są częścią globalnego zobowiązania firmy do odpowiedzialnego korzystania z zasobów i redukcji odpadów. Do końca 2025 r. McDonald’s zobowiązuje się do pełnego przejścia na stosowanie wszystkich materiałów opakowaniowych wykonanych z certyfikowanych surowców odnawialnych i materiałów nadających się do recyklingu.

Source liga
You might also like
Comments
Loading...

Ta strona używa plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z niej. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Czytaj więcej