Naukowcy stworzyli jadalny żel wykonany ze złota i srebra, który zapobiega odurzeniu
Dla tych, którzy marzyli o wypiciu drinka z przyjaciółmi bez konsekwencji, ta wiadomość może wydawać się rzeczywistością. Naukowcy z ETH Zurich ogłosiło stworzenie rewolucyjnego jadalnego żelu, który zapobiega upojeniu alkoholowemu.
Co już wiadomo?
Żel ten, z powodzeniem przetestowany na myszach, może obniżyć poziom alkoholu we krwi nawet o 50% i chronić organizm przed jego szkodliwym działaniem. Chociaż badania są w toku, naukowcy są pewni swojego rozwoju i złożyli już wniosek o patent.
Wyjątkowość żelu polega na jego składzie, który obejmuje proste składniki: żelazo, złoto i serwatkę. Wykorzystując zwykłe białka serwatkowe, naukowcy stworzyli długie, cienkie włókna, które zmieszano z solą fizjologiczną w celu utworzenia żelu.
Jak to działa
Żel wchłania się powoli, dzięki czemu działa dłużej. Katalizatory, w szczególności atomy żelaza, są wykorzystywane do rozkładu alkoholu. Żel reaguje z alkoholem, przekształcając go w kwas octowy i zapobiegając wchłanianiu przez organizm dużych ilości alkoholu.
Naukowcy nie ogłosili jeszcze harmonogramu badań klinicznych, ale opublikowali już swoje odkrycia w czasopiśmie Nanotechnologia Natury.