Restauratorowi Klopotenko nie pozwolono otworzyć ukraińskiej restauracji w Japonii z powodu “rosyjskiego” barszczu

Restaurator podkreślił, że sytuacja ta jest “doskonałym przykładem głębi rosyjskiej propagandy”, dlatego musimy pracować nad promowaniem ukraińskiej kuchni na świecie.

W Japonii szefowi kuchni i restauratorowi Jewhenowi Klopotenko odmówiono pozwolenia na otwarcie ukraińskiej restauracji z powodu barszczu, ponieważ uważają to danie za rosyjskie. Napisał o tym na Instagramie.

Powiedział, że negocjował otwarcie ukraińskiej placówki w Japonii, ale odmówiono.

“Żyjesz, pracujesz, negocjujesz otwarcie ukraińskiej restauracji w Japonii. A tu proszę: Japończycy nie chcą otworzyć ani jednej restauracji z barszczem, ponieważ mają powszechne przekonanie, że barszcz to rosyjskie danie. To oczywiste, że ludzie będą unikać tego miejsca jak zarazy, ponieważ, na szczęście, rozsądni Japończycy historycznie byli rusofobami” – napisał Klopotenko.

Restaurator podkreślił, że sytuacja ta jest “doskonałym przykładem głębi rosyjskiej propagandy”.

“Nie, ta sytuacja nie zmniejsza skali naszych wysiłków. Oznacza jedynie, że musimy pracować jeszcze ciężej, aby promować ukraińską myśl i ukraińską kuchnię na świecie. Musimy pracować ciężej, aby przeciwdziałać rozprzestrzenianiu się. I dobrze, że Ukraińcy mają dużo zapału” – podsumował szef kuchni.

 

Zobacz ten post na Instagramie

 

Post autorstwa Yevhen Klopotenko (@klopotenko)

W lipcu 2012 roku barszcz ukraiński został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.

W październiku 2020 r. Ministerstwo Kultury ogłosiło, że kultura gotowania barszczu ukraińskiego zostanie wpisana na Krajową Listę Elementów Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ukrainy.

Source focus
You might also like
Comments
Loading...

Ta strona używa plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z niej. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Czytaj więcej