Sieć neuronowa pomoże belgijskim piwowarom warzyć piwo, które spodoba się każdemu

Naukowcy z Uniwersytetu w Leuven stworzyli niezwykłą sieć neuronową, która może przenieść produkcję piwa na nowy poziom. Z jego pomocą eksperci spodziewają się osiągnąć idealny smak spienionego napoju w oparciu o uczenie maszynowe na dużej próbie ekspertów i konsumentów. Natura o tym pisze.

Sztuczna inteligencja została przeszkolona na podstawie danych pochodzących od setek ekspertów i tysięcy zwykłych konsumentów. Aby wygenerować kompletny zestaw danych dotyczących smaku piwa, naukowcy wybrali 250 belgijskich piw warzonych przy użyciu 22 różnych technologii. Następnie zidentyfikowano 226 parametrów chemicznych każdego rodzaju napoju, w tym kwasowość, alkohol, cukier i aromat.

Stworzyliśmy również specjalny panel degustacyjny, który oceniał każdą odmianę na podstawie 50 cech sensorycznych, głównie smaku. Aby uzupełnić opinię ekspertów komisji, naukowcy przetworzyli kolejne 180 000 recenzji badanych odmian od zwykłych konsumentów.

Rezultatem był duży zestaw danych z liczbowymi szacunkami wyglądu, aromatu, smaku, bogactwa i innych cech piwa. Informacje zwrotne od konsumentów, wyniki prowizji i parametry chemiczne zostały połączone w celu wyszkolenia sztucznej inteligencji. Sieć neuronowa musiała zidentyfikować parametry i właściwości idealnego napoju, które najbardziej odpowiadałyby konsumentom. Zwróciła uwagę na zawartość octanu etylu jako najważniejszy parametr wpływający na ocenę piwa. Zazwyczaj oddaje niuanse smakowe: owocowe, słodowe lub alkoholowe. Etanol jest drugim najważniejszym składnikiem. Wpływa zarówno na smak, jak i parametry fizyczne napoju. Status kwasu mlekowego jest również uznawany za istotny.

Uzyskany model pozwolił nam przewidzieć różne cechy piwa i jego atrakcyjność dla określonych grup konsumentów. Eksperymentowaliśmy również ze składnikami napoju w wersji bezalkoholowej. Eksperci zauważyli znaczną poprawę smaku pianki.

Autorzy badania oczekują, że sieć neuronowa poprawi kontrolę nad jakością produktów piwnych i pomoże stworzyć nowe smaczne odmiany. Model można ulepszyć, dodając różne rodzaje napojów z innych regionów i warzonych przy użyciu różnych technologii.

Source speka
Comments
Loading...

Ta strona używa plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z niej. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Czytaj więcej