Zełenski zdymisjonował Załużnego ze stanowiska głównodowodzącego sił zbrojnych – źródła

Wieczorem 29 stycznia okazało się, że głównodowodzący Sił Zbrojnych Ukrainy Walerij Załużnyj został zdymisjonowany. Decyzję tę podjął prezydent Volodymyr Zelenskyy.

Stwierdził to były poseł Borysław Bereza. Informacja ta została potwierdzona przez źródła OBOZ.UA w zespole Zaluzhnego.

“Moje źródła w Kancelarii Prezydenta powiedziały, że Zaluzhnyi został zwolniony ze stanowiska szefa sztabu! Naprawdę chcę, aby ta informacja została zdementowana. Naprawdę chcę. Ale to już drugie źródło” – powiedział Bereza.

Warto zauważyć, że nie ma oficjalnych informacji o odwołaniu Walerija Załużnego ze stanowiska Naczelnego Dowódcy Sił Zbrojnych Ukrainy.

W obliczu utrzymujących się pogłosek o napiętych stosunkach między prezydentem Wołodymyrem Zełenskim a szefem sił zbrojnych Walerijem Załużnym, oficjalny Kijów stara się wyjaśnić ten rzekomy konflikt. 5 grudnia doradca szefa Kancelarii Prezydenta Mychajło Podolyak powiedział, że nie ma podstaw do mówienia o dymisji generała, ponieważ wyraźnie wykonywał on swoje funkcje.

Wcześniej w sieci wybuchł skandal po tym, jak Mariana Bezuhla, członkini partii Sługa Ludu, zasugerowała zwolnienie Zaluzhnyiego z powodu jego rzekomej niekompetencji na zajmowanym stanowisku.

Source obozrevatel
You might also like