“Niebezpieczeństwo w butelce”: naukowcy odkryli wysoki poziom mikroplastiku w wodzie pitnej
Woda butelkowana może zawierać znacznie więcej nanoplastycznych cząstek, które mogą przenikać do komórek ciała, niż wcześniej sądzono.
W trakcie badania, opublikowanym w czasopiśmie Proceedings of the National Academy of Sciences, naukowcy z Columbia University zaprezentowali nową technologię liczenia nanocząsteczek w butelkowanej wodzie,raporty CNN.
Mikroplastiki (nanoplastiki) to fragmenty polimerów o wielkości od 1 mikrometra do 5 milimetrów. Poprzez tkanki przewodu pokarmowego lub płuc mogą dostać się do krwiobiegu i przenosić syntetyczne substancje chemiczne w całym organizmie.
“Znaleźliśmy miliony nanocząstek, które mogą być nieorganiczne, organiczne lub inne cząstki plastiku” – powiedział współautor badania i badacz Beizhang Yang.
Cząsteczki nanoplastiku w wodzie zostały po raz pierwszy wykryte w 2018 r., kiedy naukowcy zbadali skład 11 różnych marek wody pitnej.
Następnie naukowcy odkryli, że każdy litr wody zawierał średnio 10 cząstek plastiku szerszych niż ludzki włos i około 300 mniejszych.
“Produkcja plastiku wykorzystuje substancje chemiczne, które następnie dostają się do ludzkiego organizmu. Ponieważ temperatura ciała jest wyższa niż na zewnątrz, chemikalia te migrują z butelek i mogą trafiać do wątroby, nerek, mózgu, a nawet przeciekać przez barierę łożyskową i trafiać do nienarodzonego dziecka” – mówi Sherry Mason, współautorka badania.
Według niej badanie potwierdza wykonalność porad ekspertów, którzy zalecają picie wody z kranu ze szklanych lub nierdzewnych naczyń.
Mason dodał, że rada ta dotyczy również innych produktów spożywczych i napojów pakowanych w plastik.