Lekarze obalają pięć najpopularniejszych mitów na temat raka

Twierdzenie, że trzymanie telefonu w kieszeni prowadzi do raka, jest znane od lat. Ale czy to prawda? Aby pomóc oddzielić fakty od fikcji, eksperci Daily Mail obalili pięć największych mitów na temat przyczyn raka.

Telefon komórkowy w kieszeni

Od dziesięcioleci krążą pogłoski, że promieniowanie elektromagnetyczne lub fale z telefonów komórkowych mogą powodować raka. Naukowcy twierdzą jednak, że nie ma jednoznacznych dowodów na to, że tak jest, mimo że wiele osób obawia się, że noszenie telefonu blisko ciała naraża ich na ryzyko.

Telefony komórkowe działają poprzez wysyłanie i odbieranie fal elektromagnetycznych do i z masztów telefonicznych. Chociaż promieniowanie o wysokiej energii może powodować raka poprzez uszkadzanie DNA, wersja emitowana przez telefony jest tak słaba, że nie ma takiego efektu.

Organizacja charytatywna dodaje, że chociaż sieci 4G i 5G działają na falach radiowych o wyższej częstotliwości w porównaniu do telefonów wyprodukowanych dekadę temu, ich energia wciąż nie jest wystarczająca, aby uszkodzić DNA.

Ponieważ jednak technologia ta jest wciąż stosunkowo nowa, naukowcy nadal monitorują badania w tej dziedzinie, aby śledzić wszelkie potencjalne długoterminowe skutki.

Spalony tost

Eksperci twierdzą, że usuwanie przypalonych kawałków z tostów nie uchroni Cię przed rakiem.

Przypalone tosty, zwęglone warzywa korzeniowe i smażone ziemniaki zawierają substancję chemiczną akrylamid, która naturalnie występuje w żywności gotowanej w wysokich temperaturach przez długi czas.

Niektóre badania powiązały tę substancję z rakiem.

Jednak Cancer Research UK twierdzi, że dowody nie są wystarczająco przekonujące, że żywność pieczona, grillowana, smażona, pieczona, grillowana, opiekana lub pieczona zwiększa ryzyko zachorowania na raka.

Według Cancer Research UK, w niektórych badaniach nie udało się dokładnie zmierzyć ilości akrylamidu w diecie ludzi.

Według amerykańskich urzędników ds. zdrowia udowodniono, że jest rakotwórczy tylko dla zwierząt, w znacznie wyższej dawce niż w żywności dla ludzi.

Na przykład znany statystyk z Uniwersytetu Cambridge zasugerował, że dana osoba byłaby zagrożona tylko wtedy, gdyby spożywała 320 kromek spalonego tostu każdego dnia.

Zamiast tego eksperci twierdzą, że ryzyko zachorowania na raka może być zwiększone nie przez sposób przygotowywania żywności, ale przez rodzaj spożywanej żywności.

Na przykład bekon jest przetworzonym mięsem i niezależnie od tego, w jaki sposób jest przyrządzany, wiąże się ze zwiększonym prawdopodobieństwem zachorowania na raka jelita grubego.

Według Cancer Research UK, zawiera on azotany i azotyny, substancje chemiczne, które utrzymują świeżość mięsa dłużej, ale są powiązane z uszkodzeniem komórek wyściełających jelita i zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego.

Jednak zbilansowana dieta bogata w warzywa, owoce i pokarmy bogate w błonnik, w tym czarny chleb, ryż i makaron, może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

Stres

Badania wykazały, że niektóre kobiety kwestionują, czy stres spowodował raka piersi. Dowody są jednak skąpe.

Duże badanie przeprowadzone na ponad 100 000 kobiet w Wielkiej Brytanii w 2016 r. nie wykazało jednoznacznych dowodów na związek między stresem a rakiem piersi.

Inna analiza z 2013 r., w której przeanalizowano 12 badań obejmujących ponad 100 000 osób obserwowanych przez kilka lat, nie wykazała związku między stresem w miejscu pracy a rakiem jelita grubego, płuc, piersi lub prostaty.

Jednak osobny artykuł z 2022 r. sugerował, że może istnieć związek między narażeniem na kortyzol, hormon stresu, a rakiem.

Inne badanie przeprowadzone w tym tygodniu wykazało, że stres powoduje wzrost i rozprzestrzenianie się raka.

Chociaż stres nie jest bezpośrednio powiązany z chorobą, według National Health Service (NHS) długotrwały stres wiąże się z wysokim ciśnieniem krwi i depresją.

W stresujących sytuacjach może być również trudniej utrzymać zdrowy styl życia, taki jak rzucenie palenia i picia alkoholu. Umiejętności te mogą prowadzić do zwiększonego ryzyka zachorowania na raka.

Agencja twierdzi jednak, że “nie ma dowodów” na to, że “osoby bardziej zestresowane częściej chorują na raka”.

Sztuczne substancje słodzące

Dietetyczne napoje gazowane, gumy do żucia i pasty do zębów, a także setki innych produktów, zawierają sztuczne słodziki, takie jak aspartam.

Istnieją pewne dowody na to, że aspartam, który jest stosowany w produktach od lat 80-tych, może powodować raka.

Doprowadziło to Światową Organizację Zdrowia do sklasyfikowania słodzika jako “prawdopodobnie rakotwórczego dla ludzi” w czerwcu 2023 roku.

Eksperci twierdzą jednak, że ludzie musieliby spożywać go w bardzo dużych ilościach – ponad tuzin puszek dziennie – aby wywołać taki efekt, i skrytykowali agencję ONZ ds. zdrowia za niepotrzebne wywoływanie masowej paniki.

Składnik ten jest ściśle regulowany w Wielkiej Brytanii. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ustalił dopuszczalne dzienne spożycie aspartamu na około 14 puszek dietetycznych napojów gazowanych dla osoby ważącej około 11 kamieni (70 kg).

Oznacza to, że większość ludzi raczej nie spożywa niebezpiecznych ilości.

Badania nad rakiem w Wielkiej Brytanii zgadzają się, że “nie ma przekonujących dowodów na to, że sztuczne słodziki, takie jak aspartam, powodują raka”.

Napoje z plastikowej butelki

Od dawna istnieją obawy, że plastikowe butelki na wodę, pudełka na lunch i opakowania na żywność zawierają substancje chemiczne powodujące raka.

Bisfenol A, znany również jako BPA, to substancja chemiczna występująca w plastikowych butelkach i pojemnikach, która prawdopodobnie przenika do żywności i napojów oraz zaburza działanie hormonów.

W rezultacie jest on silnie powiązany z szeregiem problemów zdrowotnych, w tym ze zdrowiem reprodukcyjnym, cukrzycą i otyłością, ale nie udowodniono, że jest ich przyczyną.

Przegląd rakotwórczych właściwości BPA przeprowadzony w 2015 r. przez amerykańskich naukowców zalecił zaklasyfikowanie go jako substancji stwarzającej ryzyko zachorowania na raka u ludzi.

Chociaż badania wykazały, że ta substancja chemiczna powoduje raka, eksperymenty te dotyczyły ludzkich komórek w laboratorium lub zwierząt.

To bardzo różni się od tego, jak ludzie wchodzą w kontakt z tymi chemikaliami w prawdziwym życiu, ostrzega Cancer Research UK.

Organizacja charytatywna wyjaśnia, że w niektórych badaniach duże ilości substancji chemicznej umieszczano bezpośrednio w komórkach tego samego typu, co nie ma miejsca w organizmie.

Inne badanie przeprowadzone w 2018 r. przez amerykańską Agencję Żywności i Leków (FDA), w którym zwierzęta laboratoryjne były narażone na działanie BPA, wykazało niewiele dowodów na to, że substancja ta powoduje raka.

Agencja Standardów Żywności orzekła również, że poziomy BPA, które do tej pory wykryto w żywności w Wielkiej Brytanii, nie są uważane za szkodliwe.

W UE tworzywa sztuczne używane do produkcji butelek dla niemowląt i zabawek muszą być wolne od BPA, a plastikowe butelki wielokrotnego użytku i pojemniki na wodę są wolne od BPA.

Ważne! Materiał oparty jest na najnowszych, naukowo zweryfikowanych i istotnych badaniach w dziedzinie medycyny. Materiał przygotowany przez dziennikarza Lenta.UA ma charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowi wezwania do działania ani podstawy do diagnozy medycznej. Wszystkie decyzje dotyczące zdrowia muszą być uzgodnione z lekarzem i zachęcamy do konsultacji ze specjalistą.

Source lenta
You might also like
Comments
Loading...

Ta strona używa plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z niej. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Czytaj więcej