Alkoholowy blackout: naukowcy odkryli, dlaczego tracimy pamięć po alkoholu

Autorzy nowego badania zidentyfikowali trzy czynniki odpowiedzialne za tak zwane zaciemnienie alkoholowe, najczęstszą konsekwencję picia alkoholu, gdy dana osoba doświadcza lapsusów pamięciowych.

Zespół naukowców z Edna Bennett Pierce Centre for Prevention Research i Department of Biobehavioural Health na University of Pennsylvania w USA postanowił sprawdzić, czy sposób, w jaki ludzie piją alkohol, pozwala przewidzieć wywołane alkoholem zaniki pamięci. Swoje odkrycia przedstawili w artykule opublikowanym w czasopiśmie Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Upośledzenie pamięci jest częstą konsekwencją spożywania alkoholu: według badania z 2022 r. około 80% z 1700 studentów zgłosiło co najmniej jeden epizod utraty przytomności. Jednocześnie osoba pijąca pozostaje przytomna (do pewnego momentu), wchodzi w interakcje z innymi, a rano częściowo lub całkowicie nie pamięta, co wydarzyło się wieczorem.

Oprócz okresów samej amnezji, osoba może również doświadczać objawów zaburzeń psychicznych i behawioralnych w kontekście spożywania alkoholu. Dlatego zrozumienie przyczyn takich zaników pamięci pomoże zapobiec szkodom spowodowanym nadużywaniem alkoholu.

Autorzy wcześniejszych badań naukowych doszli do wniosku, że ilość spożywanego alkoholu nie jest jedynym czynnikiem powodującym utratę pamięci. Aby znaleźć inne powody i nie polegać wyłącznie na samoopisach badanych osób, amerykańscy naukowcy wykorzystali nadgarstkowe transdermalne czujniki stężenia alkoholu BACtrack Skyn. Mierzą one biomarkery zatrucia w czasie rzeczywistym.

W badaniu wzięło udział 79 studentów z dużego uniwersytetu w północno-wschodnich Stanach Zjednoczonych, którzy mieli skłonność do “ryzykownego” picia alkoholu, w wieku od 18 do 22 lat. Wszyscy wypełnili krótką ankietę bazową i odwiedzili laboratorium, gdzie otrzymali czujniki do noszenia od 17:00 w czwartek do niedzieli rano przez miesiąc. Ochotnicy codziennie rano wypełniali również kwestionariusze dotyczące tego, czy pili poprzedniego wieczoru i czy pamiętają wydarzenia z tego wieczoru.

Kwota nagrody dla jednej osoby wynosiła do 75 USD, a za udział w eksperymencie można było wygrać jedną z ośmiu kart podarunkowych o wartości 100 USD.

Podczas badania naukowcy zarejestrowali 486 epizodów spożycia alkoholu i 147 epizodów amnezji. Ponad dwie trzecie (69,3%) studentów przynajmniej raz doświadczyło blackoutu. Aby przetestować tę hipotezę, naukowcy zbudowali wielopoziomowe modele logistyczne i zbadali, w jaki sposób niektóre wskaźniki przezskórnego stężenia alkoholu – tempo i czas trwania jego wzrostu, a także szczyt – są powiązane z zanikami pamięci.

“Nasza hipoteza została w pełni potwierdzona. Zidentyfikowaliśmy trzy biomarkery rosnącego upojenia alkoholowego – szybkość jego wystąpienia, czas trwania i wartość szczytową – które przewidują prawdopodobieństwo utraty przytomności u pijących studentów. Wyniki potwierdzają koncepcję, że sposób, w jaki dana osoba pije, jest ważny w przewidywaniu ryzyka zaburzeń pamięci związanych z alkoholem” – stwierdzili naukowcy.

Na przykład w dniach, w których poziom zatrucia alkoholem we krwi uczestników gwałtownie wzrastał, ryzyko zaniku pamięci wzrastało 2,69-krotnie; gdy szczytowe stężenie alkoholu było najwyższe – 2,93-krotnie; a gdy poziom zatrucia wzrastał przez długi czas (pod względem liczby godzin picia) – 4,16-krotnie. Jeśli wszystkie trzy czynniki były obecne, tylko czas trwania upojenia wykazywał znaczącą korelację z Blackoutem.

“Aby zmniejszyć ryzyko [zaników pamięci], ważne jest, aby wziąć pod uwagę sposób, w jaki dana osoba spożywa alkohol, a nie tylko jego ilość. Szybkość odurzenia, jego szczytowe wartości i czas są ważne dla przewidywania amnezji alkoholowej. Te predyktory są ważne dla zapobiegania” – stwierdzili naukowcy.

Podkreślili również niektóre z ograniczeń badania: niewielką liczbę uczestników, z których większość była biała (86,1%) i płci żeńskiej (55,7%); czas trwania eksperymentu – jeden miesiąc, który obejmował Dzień Świętego Patryka (związany z piciem) i weekend wielkanocny (studenci zwykle wracają do domu, gdzie piją mniej). Ponadto czujniki mogą pomijać dni z mniej intensywnym spożyciem alkoholu. Wreszcie, niektórzy młodzi ludzie mogli nie zdawać sobie sprawy, że nie pamiętają pewnych rzeczy podczas porannego wywiadu, kiedy nie spotkali jeszcze swoich przyjaciół i nie podzielili się wrażeniami z imprezy.

Source vsviti
Comments
Loading...

Ta strona używa plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z niej. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Czytaj więcej